rybybezkitu

Szukaj
Widget Pogodowy
YoWindow.com yr.no
Idź do spisu treści

Menu główne

Kartacze z mięsem.

obraz jpg.org.RAF widok talerza z czterema kartaczami z mięsem, posypane skwarkami

Kartacze z mięsem.

Składniki.

  • 1.5kg ziemniaków dużych surowych.

  • Ok. 0.80kg. ziemniaków gotowanych.
  • Mąka, ja daję tortową.
  • Dwa jaja.
  • Bułka kajzerka.
  • 0.30kg mięsa wołowego, legawa lub pieczeniowe.
  • 0.60kg surowego boczku.
  • Większa cebula.
  • Cztery ząbki czosnku.
  • Przyprawa do mięs Knorr.
  • Sól i pieprz.


Przygotowanie nadzienia. Mielimy mięso wołowe i połowę boczku, cebulę oraz trzy ząbki czosnku. Dodajemy namoczoną wyciśniętą bułkę i jajo. Doprawiamy Knorrem, solą i pieprzem. Dobrze mieszamy.

Przygotowanie ciasta.
Gotowane ziemniaki mielimy w maszynce. Surowe ucieramy i wyciskamy przez ściereczkę. Nie za bardzo mocno, krochmal z soku dolać. Dodajemy jajo, mąkę i sól. Mąki nie za wiele. Dobrze gdy ciasto będzie miękkie to kartacze nie będą gliniaste. Mieszamy i formujemy z ciasta gruby wałek. Tniemy na grubsze plastry, które obtaczamy w mące. W środek nakładamy spore porcje mięsa i ręcznie formujemy kartacze. Obtaczamy w mące by się nie kleiły do rąk. Mają być dość spore. Wrzucamy do dobrze osolonej, gotującej się wody często mieszając, aż wypłyną. Gotujemy ok. 20min. Podajemy na gorąco polewając tłuszczem i skwarkami przygotowanymi z pozostałego boczku. Boczek przed pieczeniem skwarków dobrze naczosnkować i przyprawić Knorrem.

Zrobione ciasto musimy wykorzystać do końca. Jeśli chcemy by kartacze miały jasny kolor a nie szary to dobrze używać ziemniaków żółtych, ucierać je w ostatnim momencie i po uformowaniu szybko ugotować. Ziemniaki po utarciu szybko czernieją a białe najszybciej. Wodę po gotowaniu można zostawić do odgrzania tego co nie zjemy od razu. Kartacze gdy wystygną możemy także pokroić w plastry i odsmażyć na tłuszczu.

obraz jpg.widok czterech miseczek ze składnikami na kartacze z mięsem
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego